Teksti

Artikkelin teksti tulee toimittaa mieluiten useimpien tekstinkäsittelyohjelmien tuntemassa "Rich Text Format" eli RTF- muodossa. Teksti tulee jakaa kappaleisiin, joiden välissä käytetään rivinvaihtoa. Lauseiden väleissä ei saa käyttää rivinvaihtoa, koska tämä estää automaattisen palstoituksen. Mahdollisuuksien mukaan teksti tulee tarkistaa tekstinkäsittelyohjelman oikolukutoiminnolla sekä tietysti myös aina itse huolellisesti lukemalla.
Artikkelin pituuden arvioimisessa voi käyttää nyrkkisääntönä sitä, että yksi kokonainen Bemaristin sivu palstoitettua tekstiä ilman yhtäkään kuvaa on keskimäärin 1000 sanaa. Tyypillisellä 2-3 kuvaa sisältävällä sivulla on noin 300-500 sanaa tekstiä.
Aina kun artikkelin luonteeseen sopii, tulee sille mielellään laatia ingressi, joka painetaan suuremmalla tekstikoolla otsikon yhteyteen. Sopiva pituus ingressille on noin 30-60 sanaa.
Artikkeli on suositeltavaa myös jakaa useamman kappaleen muodostamiin osiin, joille laaditaan väliotsikot.
Artikkelille tulee keksiä valmiiksi otsikkoehdotus. Toimitus kuitenkin voi käyttää niin parhaaksi katsoessaan toista otsikkoa.
Tekstin kirjoittajan nimi sekä artikkelin kuvien kuvaajan nimi/nimet tai kuvien lähteet tulee muistaa liittää mukaan artikkelin tiedostoon.
Mikäli artikkeliin sisältyy sarakemuotoisia taulukoita, tulee niiden aineisto toimittaa mieluiten taulukkolaskentamuotoisena esimerkiksi Microsoft Excel-formaatissa tai tekstitiedostona tabulaattorimerkkiä sarake-erottimena käyttäen.
 

Kuvat

Artikkelin kuvamateriaali voidaan toimittaa joko valmiiksi sähköisessä muodossa tai vaihtoehtoisesti paperivedoksina, negatiiveina tai diapositiiveina. Digitaalinen muoto on suositeltava, mutta tällöin kuvien tulee täyttää tietyt tekniset vaatimukset ollakseen painokelpoisia.
Mikäli kuvat toimitetaan valmiiksi sähköisessä muodossa (alunperin digikuvia tai skannattuina), formaatti on joko JPEG (.JPG) tai TIFF (.TIF). JPEG-muodossa tulee välttää voimakkaampia pakkaustasoja, jotka heikentävät kuvan laatua. Kuvia ei tule liittää suoraan artikkelin dokumenttiin, vaan ne toimitetaan erillisinä tiedostoina esimerkiksi CD-levyllä. Kunnolla painokelpoisen kuvan resoluutio (tarkkuus) on 300 pikseliä tuumalle eli jos digitaalisen kuvan leveys on esimerkiksi 1000 pikseliä, saadaan tästä lehteen hyvälaatuinen kuva leveydeltään 8,3 cm. Riittävä tarkkuus tulee huomioida kuvia valittaessa ja toimitettaessa. Nk. VGA-tarkkuuden kuvasta (640x480 pikseliä) ei pystytä tekemään kelvollista kuvaa lehteen, ellei sitten tyydytä postimerkin kokoiseen lopputulokseen. Toimitettava kuva- aineisto ei voi koskaan olla liian suurella resoluutiolla, eli ei ole syytä itse pienentää kuvia jos on käytettävissä esimerkiksi alkuperäiset digikameran tiedostot. Käytännössä vähintään neljän megapikselin tarkkuuteen pystyvillä digikameroilla tuotettu materiaali on riittävää jo hyvin suuriinkin painokelpoisiin kuviin. Kuvia ei ole syytä itse käsitellä kuvankäsittelyohjelmissa esimerkiksi terävöimällä tai tekemällä värikorjauksia, koska niille tehdään kuitenkin painatusprosessin vaatimat toimenpiteet taiton yhteydessä. Tällöin myös valaistustasapainoa tms. korjataan tarvittaessa.
 

Kuvaohjeet ja kuvatekstit

Artikkelin yhteyteen tarkoitetut kuvat tulee valita valmiiksi ja merkittävä selvästi siten, että vastaava tiedosto tai paperikuva on helposti tunnistettavissa. Kuville tulee laatia kuvatekstit. Riippuen lehdessä artikkelille käytettävissä olevasta tilasta kaikkia kuvia ei välttämättä pystytä julkaisemaan. Mikäli jotkut tietyt kuvat ovat artikkelin kannalta tärkeämpiä kuin toiset, tämä tulee merkitä kuvaohjeisiin. Aineistoon voi ja on suositeltavaakin liittää ylimääräisiä kuvia siltä varalta, että esimerkiksi otsikkosivun taustaksi halutaan käyttää valokuvaa.
 

Aineiston toimitus

Kaikki Bemaristi-lehteen tarkoitettu materiaali toimitetaan Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Hän antaa myös tarvittaessa lisätietoja ja tarkentavia ohjeita aineiston toimittamisesta. Yhdenkään jäsenen kirjoittaman artikkelin julkaisu Bemaristissa ei jää siitä kiinni, että yllämainitut aineisto-ohjeet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Ota rohkeasti yhteyttä.
Lehden toimitus pidättää oikeuden päättää artikkelin julkaisusta parhaaksi katsomanaan ajankohtana tai julkaisematta jättämisestä. Tietoja mahdollisesta julkaisuajankohdasta voi tiedustella päätoimittajalta.
 

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS FeedPinterest
Pin It

KERHOTUOTTEET

Scroll to top